Beëindiging franchiseovereenkomst. Vordering van franchisegever tot betaling van achterstallige betalingen en marketingbijdragen wordt deels toegewezen. Vordering tot betaling van de uittreedvergoeding wordt afgewezen, nu de verplichting tot betaling daarvan voldoende kenbaar moet zijn blijkens de statuten. Daar is geen sprake van. Vordering van franchisenemer tot betaling van omzetverlies dan wel gederfde winst, doordat franchisegever tekort is geschoten in haar zorgplicht als goed franchisegever wordt afgewezen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Franchisenemer vordert (o.a.) in incident dat hij de franchiseonderneming kan blijven voortzetten. Kantonrechter heeft in eerste aanleg namelijk de franchiseovereenkomst wel beëindigd, maar de huurovereenkomst niet. Vanwege het exclusiviteitsbeding opgenomen in de huurovereenkomst en het doorlopen van de huurovereenkomst, is franchisenemer gehouden huur door te betalen, maar kan hij feitelijk niks met de bedrijfsruimte. Franchisenemer is bang dat doorbetalen tot zijn faillissement zal leiden. De door franchisenemer ingestelde incidenten worden afgewezen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Opzegging franchiseovereenkomst. De bedrijfseconomische en strategische argumenten van de franchisegever voor opzegging zijn voldoende aannemelijk gemaakt. Gelet op de jarenlange relatie tussen partijen, de verwachtingen bij franchisenemer tot het moment van de mededeling op 15 juli 2020 dat de franchiseovereenkomst niet zou worden beëindigd, de omstandigheid dat franchisenemer geen verwijt kan worden gemaakt van de opzegging en de afhankelijke relatie waarin de franchisenemer zich bevindt, acht het hof de opzegging zonder deze te vergezellen van een (passend) aanbod tot betaling van een (schade)vergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. De franchisegever heeft zich onvoldoende rekenschap gegeven van de belangen van de franchisenemer bij haar opzegging. Volgt verwijzing naar de schadestaat.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Eiseres (ex-franchisenemer) vordert vernietiging van een arbitraal vonnis. Zij voert daartoe drie gronden aan: (i) er is geen geldige arbitrageovereenkomst tot stand gekomen tussen partijen, (ii) de vaststellingsovereenkomst en de daarmee samenhangende arbitrageovereenkomst is niet gesloten met eiseres, maar met haar commanditaire vennootschap en (iii) het arbitrale vonnis is in strijd met de openbare orde. Het gerechtshof stelt vast dat alle drie de vernietigingsgronden niet opgaan in dit geval. De vordering tot vernietiging van het arbitraal vonnis wordt afgewezen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Afwikkeling franchiserelatie. Geen beëindigingsovereenkomst gesloten. Geen vergoeding voor materiële vaste activa of goodwill. Rentevergoeding op basis van franchiseovereenkomst.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Levering van aandelen in franchiseketen, terwijl de kandidaat-notaris ervan op de hoogte was dat tussen de verkrijger van die aandelen en andere franchisenemers in geschil was of ook zij als aandeelhouder/rechthebbende op levering van aandelen moesten worden aangemerkt. Overgangsrecht wijziging overdracht aandelen. Nu niet kon worden uitgesloten dat er andere franchisenemers waren aan wie de aandelen overeenkomstig de statutaire blokkeringsregeling zouden moeten worden aangeboden, oordeelt de kamer dat er op het moment van het passeren van de akte op basis van de aan de kandidaat-notaris kenbare feiten aanleiding bestond voor gerede twijfel over de vraag of de beoogd verkrijger van de aandelen onrechtmatig jegens (bepaalde) franchisenemers zou handelen door levering te verlangen zonder dat die aandelen ook aan die franchisenemers waren aangeboden. Tegen de achtergrond van de Novitaris-maatstaf is de kamer daarom van oordeel dat dit voor de kandidaat-notaris een beletsel had behoren te vormen voor de beoogde levering en dat het op zijn weg had gelegen om zijn ministerie te weigeren of op te schorten in afwachting van de uitkomst van nader onderzoek naar de rechten van klagers en/of de uitkomst van een civiele procedure daarover. Dat de kandidaat-notaris de akte van levering desalniettemin heeft gepasseerd en dat de notaris hem daarvan kennelijk niet heeft weerhouden, acht de kamer tuchtrechtelijk verwijtbaar. Overige klachtonderdelen ongegrond. Waarschuwing voor kandidaat-notaris en notaris en proceskostenveroordeling.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Franchiseovereenkomst. Financiële afwikkeling na opzegging. Deskundigenbericht.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Geding na verwijzing door de Hoge Raad inzake een geschil met betrekking tot een huur- en franchiseovereenkomst. Kern van het geschil na verwijzing is of verhuurder zich terecht kan beroepen op de exoneratiebedingen die in de huurovereenkomst zijn opgenomen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Kort geding. Relatieve bevoegdheid voorzieningenrechter. Non-concurrentiebeding in franchiseovereenkomst. Partner heeft onderneming voormalig franchisenemer overgenomen. Geen overtreding non-concurrentiebeding door voormalig franchisenemer, geen profiteren van wanprestatie of anderszins onrechtmatig handelen door partner.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Uitleg franchiseovereenkomst. De overeenkomst is rechtsgeldig ontbonden door franchisegever. Franchisenemer is geen franchise fee verschuldigd over de periode waarin de overeenkomst had kunnen worden voortgezet. Geen sprake van onrechtmatige uitlatingen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.