Geen inbreuk merk en handelsnaam door oude informatie die nog enige tijd op internet heeft gestaan.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Betaling voorschot in kort geding na vernietiging franchiseovereenkomst.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Franchise. Onjuiste exploitatieprognose. Causaliteitsafweging. Tussenvonnis.
Naar het oordeel van de rechtbank is sprake van een franchiseovereenkomst.
Indien een exploitatieovereenkomst is verstrekt, dan rust op de franchisegever een bijzondere zorgplicht. De rechtbank is van oordeel dat de gegevens die voorafgaand aan de overeenkomst zijn verstrekt, moeten worden aangemerkt als een exploitatieprognose.
De rechtbank stelt vast dat sprake is van een onjuiste exploitatieprognose. Het verstrekken van die onjuiste prognose kan de franchisegever worden toegerekend, gelet op haar (bijzondere) zorgplicht. Er mag van de franchisegever worden verwacht dat zij kritisch omgaat met het verstrekken van concrete gegevens die relevant zijn om tot een realistische prognose te komen.
De franchisegever heeft onrechtmatig gehandeld en is aansprakelijk voor de ontstane schade.
Van de franchisenemer had mogen worden verwacht dat hij, voorafgaand aan (en niet eerst na) het sluiten van de overeenkomst en de exploitatie van de winkel, zelfstandig onderzoek had gedaan naar de haalbaarheid van de onderneming. Gelet op het ondernemersrisico mag een dergelijke opstelling ook worden verlangd en verwacht van een kandidaat-franchisenemer. Op de franchisenemer rustte derhalve een verzwaarde onderzoeksplicht.
De schade is dus enerzijds veroorzaakt door het onrechtmatig handelen van de franchisegever, anderzijds door aan de franchisenemer toe te rekenen omstandigheden. De mate waarin deze aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen – de causaliteitsafweging – bepaalt de rechtbank op 2/3 voor de franchisegever en 1/3 voor de franchisenemer.
Onder de gegeven omstandigheden noopt de billijkheid niet tot een andere dan de op grond van de causaliteitsverdeling bepaalde schade.
De rechtbank laat partijen toe om bij akte hun standpunten over de hoogte van de schade nader te onderbouwen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Conflicten door en over beëindiging franchiseovereenkomst.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Franchiseovereenkomst. Niet contractueel bedongen jaarlijkse bijdrage voor landelijke marketing. Redelijkheid en billijkheid brengen niet mee dat franchiseneemster die bijdrage moet betalen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
De rechtbank beantwoordt de vraag of een niet ondertekende franchiseovereenkomst vernietigbaar is, indien de door de startende franchisegever opgestelde prognoses niet zijn uitgekomen bevestigend. Zelfs indien partijen geen franchiseovereenkomst hebben getekend, geldt dat de door de franchisegever opgestelde prognoses zorgvuldig tot stand moeten zijn gekomen.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
De rechtbank is van oordeel dat de tussen partijen gesloten franchiseovereenkomst is verlengd tot en met 31 december 2015. Habitat is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen door de winkelvoorraad van Luxembourg terug te laten lopen, door de gedane bestellingen niet dan wel niet tijdig, namelijk oplopend tot 5 à 6 maanden, te leveren en door het verstrekken van een elektronische catalogus, geen volwaardig alternatief van de papieren catalogus waarvan de relevantie in de overeenkomst wordt vooropgesteld. Luxembourg zal worden toegelaten tot het bewijs van de door haar gestelde schade. De gevorderde winstderving van ruim € 4.5 miljoen zal, als niet weersproken, bij eindvonnis worden toegewezen. Om proceseconomische redenen is tussentijds hoger beroep toegestaan.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Geen beroep door partijen op (eventuele) vervalsing van de mededinging. Grond voor ambtshalve toepassing van art. 6 Mededingingswet en/of art. 101 VWEU?
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Huur bedrijfsruimte 7:290. In de overeenkomst is bepaald dat het gehuurde is bestemd om te worden gebruikt voor horeca volgens een bepaalde (franchise)formule. Onder die voorwaarde is ook toestemming voor onderverhuur gegeven. Na enige tijd blijkt het karakter van de lunchroom wezenlijk gewijzigd. Grond voor ontbinding. Geen misbruik van het recht om als verhuurder te bepalen welke vorm van exploitatie in het gehuurde wordt aanvaard.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.
Franchiseovereenkomst. Tekortkoming. Gevolgen opschorting, ontbinding en vernietiging.
Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.